


Brettanomyces bruxellensis predstavujú riziko pre kvalitu vína. Tieto kvasinky sa dokážu rozvíjať aj v ťažkých podmienkach (vysoký alkohol, nutričné nedostatky, vysoký obsah SO2) vo všetkých fázach vinifikácie a produkujú nežiaduce aromatické zlúčeniny – prchavé fenoly (4-etylfenol, 4-etylguajakol, 4-etylkatechol). Tieto látky spôsobujú vnemy nepríjemných „animálnych“ tónov (koža, stajňa, chliev) alebo farmaceutických tónov (náplasť, medicinálne).
Aj pri nízkej populačnej hladine (1 až 1000 živých zárodkov/ml) predstavujú Brettanomyces hrozbu, pretože prchavé fenoly môžu produkovať kedykoľvek. Pri nízkych koncentráciách, aj pod prahom vnímania, môžu potlačiť bouquet vína, narušiť odrodový prejav a jeho intenzitu. V mnohých regiónoch je objem vín ovplyvnených Brettanomyces relatívne významný.
V súčasnosti sa používajú rôzne preventívne prostriedky proti Brettanomyces: správne riadenie SO2 vzhľadom na pH vína, optimalizácia alkoholového i jablčno-mliečneho kvasenia, práca s kalmi, hygiena a skladovanie sudov. Tieto prostriedky však nie sú vždy účinné. No Brett Inside (chitosan hubového pôvodu) predstavuje inovatívny a efektívny nástroj v boji proti Brettanomyces.
Nový nástroj v boji proti Brettanomyces pre zachovanie aromatickej kvality vín
Pôvod
No Brett Inside je prírodný polysacharid získaný z chitínu hubového pôvodu (Aspergillus niger).
Účinok
No Brett Inside interaguje s Brettanomyces a spôsobuje ich elimináciu z vína.
Výsledky
Veľa vedeckých štúdií preukázalo účinnosť No Brett Inside proti Brettanomyces. Mnoho pivničných skúšok potvrdilo účinnosť ošetrenia No Brett Inside aj vo veľkých objemoch. Degustačné výsledky ukazujú, že medzi kontrolnými a ošetrenými vínami nie je významný rozdiel, a pokiaľ je rozdiel zistený, dáva sa prednosť ošetrenému vínu.
Biologická rozložiteľnosť
Po kontakte s pôdou je chitosan rozkladaný mikroorganizmami na rozpustné metabolity, čo umožňuje bezpečnú likvidáciu.
Nealergénne
Chitosan je široko využívaný v poľnohospodárstve, potravinárstve, kozmetike aj medicíne. Hubový pôvod chitosanu v prípravku No Brett Inside na enologické použitie zaisťuje, že je úplne nealergénny.
Legislatíva
Schválené ako nová enologická prax OIV (júl 2009). Povolenie Európskou úniou (december 2010). Metóda vyvinutá spoločnosťou KitoZyme je originálna a patentovaná.
Dávkovanie a použitie
No Brett Inside je nerozpustný a pred aplikáciou je nutné ho suspendovať vo vode alebo vo víne, potom dávkovať do vína v množstve 4 g/hl. Aplikujte zhora do nádrže a dôkladne premiešajte celý objem. Po 10 dňoch kontaktu je nutné víno stočiť a oddeliť od kalov. Odporúčané dávkovanie: 4 g/hl. Maximálne povolené dávkovanie: 10 g/hl. Optimálna doba aplikácie je po ukončení jablkovo-mliečneho kvasenia. Pre skoršiu aplikáciu kontaktujte jedného z našich obchodných zástupcov.
Balenie a skladovanie
Jemný, svetlo béžový prášok. Balené v 100 g sáčkoch. Uchovávajte v chlade a suchu.
V prípade otázok kontaktujte jedného z našich obchodných zástupcov.
Kategória: | Prípravky |
---|---|
Hmotnosť: | 0.1 kg |
EAN: | 210027 |
Výroba vína podľa farby: | Červené, Ružové |
Krajina pôvodu: | |
Odroda vína: | |
Región/Oblasť PL: | |
Oblasť: | |
Výroba vína podľa farby: | Červené, Ružové |
Klasifikácia: | |
Región/Oblasť SK: | |
Obsah cukru: | |
Štýl : | |
Región/Oblasť IT: |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.